Sayfalar

9 May 2012

SİCİLYA Esintileri (1)

Bir hafta kafamı dinlemek, bedenimi ise zorlamak  amacıyla Sicilya’ya gittim. Hani mafyanın anavatanı denilen ama mafya sözünden oldukça rahatsız olan tipik Akdeniz insanlarının ülkesine.  Müthiş doğal ve tarihi güzellikleri taşıyan bir üçgen ada, Akdeniz’in en büyük adası Sicilya. Üçgen şekli nedeniyle  trinacria” adını verdikleri üç bacaklı kadın başını sembol seçmişler. Sahilleri beş yıldızlı tatil köyleriyle talan edilmemiş, şehirlerindeki insanların gökyüzleri gökdelenlerle çalınmamış, tarihi dokuyu korumak için “rant” denilen şeytanın kovulduğu bir yer burası. Limon, portakal, zeytin, üzüm, dağ çileği, kekik…. Adanın gerçek ev sahipleri bunlar. Turizm yeni yeni gelişmekte, İtalya ile ciddi bir psikolojik savaş içindeler. Neyse, gördüklerimi anlatacağım size, ama önce öğrendiğim ilginç bilgileri !

                Trinacria

SPA, İngilizce’de kaplıca, ılıca  anlamında bir kelime, Türkçe’ye de girdi son yıllarda. Latince “Salus Per Aquam “ın kısaltılmışı SPA, Türkçe  su yoluyla sağlık  demek, daha sonra bundan esinlenerek “salute per aquam” ifadesi türetilmiş, su yoluyla selamlama gibisinden bir söz.  Bunu  Piazza Armerina’daki  II. yüzyıldan kalma  Villa Romana del Casale” isimli muhteşem Roma antik kaplıcasını gezerken öğrendim. Roma döneminin ihtişamlı yer mozaikleriyle bezeli villayı gezerken bir başka ilginç şeyle karşılaştım. Bikinili kızlar. Evet o dönemde kadınlar bikini giyiyorlarmış, aynen günümüzdeki gibi. Günlük yaşamda tunik, kolsuz düz elbiseler giyerken, suya girerken bikini giyiyorlarmış. Zaten burası, sıcak-soğuk havuzları, masaj odası, alttan ısıtmalı sıcak su ve buhar sistemli banyo odaları, jimnastik salonu olan muhteşem bir kompleks. Mozaikler olağanüstü güzel. Yıllarca su altında kaldığından korunabilmiş.

Bikinili Kadınlar
Kapuçino (cappuccino), bir çeşit kahve, üstü beyaz süt köpüğü-kreması ile kaplı. Yani üstü beyaz - altı kahverengi. Buraya bir nokta koyalım ve devam edelim. Hristiyanlıkta katolik kilisesine bağlı Fransisken tarikatının bir kolu Kapuçinler’dir. 1599'da Palermo’da kapuçin rahiplerinin yerleştiği  ve öldüklerinde gömüldükleri yer olan Kapuçin büyük gömütünü   (Capuchin Catacombes) geziyoruz. Özel bir yöntemle mumyalanan rahipler, aristokratlar bu kilise-mezarlığa gömülmüşler. Rahiplerin kıyafeti beyaz kapşonlu kahverengi  cübbe, zaten  İtalyanca da kapşona “capuccio” deniyor. Bu kıyafetlerinden dolayı da bu rahiplere “Kapuçin Rahipleri” deniyor. Şimdi başa dönelim. Kapuçino nasıldı ?  kahverengi-kahve üstüne beyaz krema, aynı rahiplerin beyaz kapşonlu kahverengi cüppeleri gibi… Yani mis gibi içtiğimiz kapiçino adı bu mezarlıkta yer alan  mumya rahiplerin kıyafetlerinden geliyor. Burada 5000’i aşkın mumya arasında bir çocuk var, 5 yaşında, “uyuyan güzel”. Masumiyetini mumyalama işlemi bile silememiş.
Kapuçin Rahipleri

Uyuyan Güzel
                                                                                         devam edecek....

4 yorum:

  1. toplumumuzun eğlence anlayışı değişmediği müddetçe sahillerimizi o çirkin otel binaları talan etmeye devam edecek sanırım. bir akdeniz ülkesi olarak, dahası birçok medeniyete ev sahipliği yapmış toprakların mirasçısı olarak italya'dan ders almamız gereken şeyler var anladığım kadarıyla.

    su yoluyla sağlık günümüzde her ne kadar ingilizce kökenli spa ile anılır olsa da aslında bizim buralarda doğmuş bir şey diye biliyorum. geçen sene izmir aliağa'da üzerine beton döküp de kapattıkları allianoi roma dönemindeki en önemli termal merkezlerden birisiymiş mesela. fakat üzerini betonla örttüler işte böylesi bir ülkede yaşıyoruz.

    kapuçino isminin kökeni ne enteresanmış. hani insan 40 yıl düşünse aklına gelmez.

    iyi seyahatler.
    elinize sağlık.
    yazının devamını bekliyoruz efendim, saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle katılıyorum size, antik anadolu özellikle iyonya hijyen ve sanitasyon öncüsü bir tarihe sahip, oraları da yazmak istiyorum, teşekkürlerimle....

      Sil
  2. Hocam anlattığınız şeyler kadar anlatıminızda masal tadında. İnsan hiç bitmesin istiyor. Devamını yazmada çok geçikmeyin lütfen.

    YanıtlaSil