Sayfalar

20 Haz 2012

İyi Yaşamak



Nedir “iyi yaşamak”,  kime göre, neye göre iyi  yaşanılır ?  Para-pul, şan-şöhret içinde yaşamak ya da sağlık ve huzur içinde sakin bir hayat sürmek midir iyi yaşamak ?  Daha net bir soruyla soracak olursak, “iyi yaşama”nın akademik bir tanımı var mıdır, resmi çizilebilir mi, şarkısı bestelenebilir mi , laboratuvarda formülü yazılabilir mi ?

Ben iyi yaşamayı şöyle anlıyorum (tarif etmiyorum), nefes aldığın her ana kendince anlam katmak, elindeki mevcut imkanlara göre o anları optimum tat alıcı biçimde hissetmektir, maksimum  tat alıcı biçimde hissetmek için şartları zorlamamaktır. Diyeceksiniz ki “al işte yeni bir yaşam koçu daha çıktı kocaman kocaman laflar ediyor”.  Hiç böyle bir iddiam olamaz, kaldı ki,  ilke olarak kendi kendisine yaşam koçluğu yapmayana “allame-i cihan getirtsen  ne fayda !  

Ben derim ki; iyi yaşamak evlilik çemberinin dışına çıkıp da yalnızlıktan şikayet etmemektir, berbat geçen bir günün sonunda yatakta kıvranmadan hemen uyuyabilmektir.  Kötü geçeceğini bildiğin bir güne sıkı kahvaltı ile başlamaktır  iyi yaşamak, bir de bu kahvaltıya kendi ektiğin domates ve biberleri katık etmek.

Gece yarısı nöbette iki ameliyat arasındaki on dakikada kuru bir dilim ekmek ve buruşuk iki zeytini, kaynamaktan kararmış zift gibi çayla içip “oh be” diyebilmektir iyi yaşamak. Her Pazartesi diyete başlama sözü verip Çarşamba bu sözü bozmaktır, küfretmek ama bunu yaparken terbiyeyi bozmamaktır iyi yaşamak.

İyi yaşamak konserde ritim tutmak, üstelik yaşın ilerledikçe bundan dehşetli bir şekilde keyif almaktır, kendimizi şımartmak, kendimiz için yaşamdan zaman çalmaktır. Oyuncaksız geçirilen bir çocukluktan sonra hâlâ oyuncaklara merak duymaktır. İki arada bir derede şiir okumak, sevdiğin şarkıyı gece yarısı ıslıkla çalabilmektir iyi yaşamak.

İyi yaşamak nedir tarif edemem ama bilirim ki peyniri çok az konmuş su böreğinden bir dilim daha istemektir, yenilgiden hemen sonra yenmeyi düşünmektir. İyi yaşamak ahlaklı ve dürüst yaşamı seçenlere “enayi” diyenlere kızmamayı bilmek, onlara gülüp geçmeyi öğrenebilmektir.  Sevmektir, sevilmektir, öğrenmektir, öğretmektir, yaratmaktır, paylaşmaktır.

Isırgan otu yetişmesin diye hiç sulanmayan bahçede gülün de yetişmeyeceğini bilmektir iyi yaşamak. Düş yaratmaktır, düş kurmak değil. Zengin biriyle evlenme düşü kurmak yerine Jules Verne gibi aya seyahat etme düşü yaratmaktır iyi yaşamak.

W.Churchill’in çok sevdiğim bir sözü var, “ uçurtmalar rüzgârın  gücü ile değil, o güce karşı koydukları için yükselirler” .  İyi yaşamak için de iyi yaşamayı engellediğini düşündüğünüz her güce karşı koydukça iyi yaşarsınız.