Sayfalar

11 Ara 2011

Deha... Sonsuzluk / Sınırsızlık (ESCHER)

  
 
Bir dahiden söz edeceğim. Maurits Cornelis Escher veya kısaca M.C. Escher. 1898 - 1972 yılları arasında yaşamış Hollanda’lı bir grafik ve resim ustası, litograf.  Sanatçı da denir, bilim adamı da. Çizimlerini mutlaka görmüşsünüzdür, özellikle ilk bakışta vazo olarak görülen dikkatli bakınca birbirine bakan iki yüz olduğu anlaşılan çizimini. Biyografisinden bahsetmeyeceğim,  bu konuda yararlanacağınız iki linki yazının sonuna koyuyorum. İlk çalışmalarını optik yanılsamalar ve  matematikteki limit, sonsuzluk, boyut gibi kavramlar üstüne yapmıştır. Endülüs’te  Kurtuba Camisi” ve “Elhamra Sarayının” çinilerinden etkilenerek muhteşem eserlerini yaratmıştır.
Kendisini hiçbir zaman matematikçi veya grafiker olarak tanımlamayan Escher,  kontrast, perspektif, simetri, paradoks konularına yönelmiş, çizimlerinde  2 ve 3 boyutun kusursuz bir biçimde beraberliği ile görecelik /relativite kavramını resmetmiş, imkansız resimler çizmiştir.  En önemli eserleri “tesellation” denilen ve küçükken peynir parçalarını ekmek diliminin üstünde hiçbir boş yer kalmayacak şekilde yerleştirmeye çalışırken keşfettiği sınırlı bir yüzeyde hiç boşluk bırakmadan ve birbirinin üstüne gelmeden sınırsız tekrar prensibine dayanan çizimleridir.

Escher yaşamı boyunca 448 litograf ve 2000'in üzerinde çizim yapmıştır. Bu eserlerinden bazıları “birbirini çizen eller, içi dışa  dönüşen yüzeyler, hep çıkan merdivenler, suyun nasıl aktığı anlaşılamayan şelale”dir.
den Haag’da (Lahey) Escher’in kendi adıyla anılan müzesine gittim. Müzenin ilk odasında bu dahi adamın “eternity ve infinity” kavramlarını birleştirdiği yazıyordu. Yani sonsuzluk ve sınırsızlık…. Yukarıdaki resmi orada çektirdim.  Escher’in dehasına örnek bir fotoğraf. Boyutlar tamamen normal, kamera hilesi yok, sadece fonda oğlumun durduğu yer daha alçak tavanlı  ve önde, benim durduğum yer daha yüksek tavanlı ve 30 cm daha geride. Bir de oturunca arkadaki çizimlerin de yardımıyla ben cüce, oğlum dev oldu. İşte tipik bir Escher çalışması… 
http://www.mcescher.com/  (resmi sitesi)









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder