Sayfalar

9 Oca 2012

Potansiyellerimiz ve Hedefe Ulasma


Kişisel  gelişim kitaplarından bazılarının,  özellikle bestseller olanlarının insanların çaresizliğini kötüye kullandığına inananlardanım. XX. yüzyılın müthiş keşiflerinden (!) biri olan “kişisel gelişim gurularından Antony Robbins, 1991’de çıkan “İçinizdeki Devi Uyandırın” isimli kitabında şöyle diyor : “karar sizin; mutlu olmak veya olmamak, isteyip te yapamayacak hiçbir şey yoktur, işinizi sevmiyorsanız, hemen karar verin, durmayın, işinizi değiştirin, mutlu olmak için hemen bir dans kursuna katılabilir hatta helikopter kullanmayı bile öğrenebilirsiniz. Yeter ki isteyin ve karar verin, bunları yapacak güç içinizde, ama bu gücü kullanmak isteyip istemediğinize karar vermelisiniz, karar sizin, isteyip de yapamayacağınız hiçbir şey yoktur…  Ne kadar gerçekten uzak hatta komik. Çaresiz kalmamak için çarenin kendimizde olduğuna inanmamız gerektiğine eyvallah. Ama içi boş reçeteler ve sanal başarı öyküleriyle dolu fantastik kitaplar okumak, bunlara ilişkin kurslara-seminerlere gitmek yerine, içimizdeki  gizil potansiyelimizi ortaya çıkaracak basit yardımlaşmalara yönelmeliyiz. Bunun için ne "ferrarimizi satmak gerekir ne de mor ineklerle uğraşmak". Bu yazıyı sadece bu basit amaçla kaleme aldım. Yardımlaşma !

 İnsanlar hedef  ve  meslek seçerken veya yapmak istediklerini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceklerini hesaplarken kendilerinde bulunan gücün veya potansiyellerin neler olduğunu da bilmek zorundadırlar. Aksi halde ölçümsüz yapılan değerlendirmeler başarıya ulaşmada olumsuz sonuçlar doğururlar. Bu konuda okuduğum çok sayıda kitap ve makalenin,  altmış yıla yaklaşan yaşanmışlıkların,  otuz beş  yıllık mesleki deneyimlerin harmanlanmasıyla bir fikre sahip oldum.  Bu iddiasız düşüncemde,  her insanda temel olarak üç  farklı  potansiyelin varlığına ben de inanıyorum. Ortaya çıkmayan, kullanılmadıkça gizli duran ama ortaya çıkmaya hazır olan  güçten bahsediyorum burada. Yani her insanın bir şekilde depoladığı  enerji üç farklı başlıkta toplanır.


Birincisi kişiye özel düşünceler, fikirler, analiz,  sentez yapabilme gücü  ve  içgüdüleri içeren, mantık olarak da nitelendirilebilen  zihinsel potansiyel”.  İkincisi  insanın mutlu, kederli, öfkeli, coş­kulu, sevinçli  ya da korku içinde olmasını anlatan duygular ile  sevgi, nefret,  hırs, mutluluk, tutku  gibi duygusal yaşantıları içeren “duygusal potansiyel” Üçüncüsü ise günlük yaşam içersinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen ve temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren çeşitli spor dalları, dans, egzersiz, oyun ve gün içerisindeki aktiviteleri içeren “fiziksel potansiyel”. Bunlardan biri daima  baskın (dominant) olup  diğeri çekiniktir (ressesif). Bu ikisi dışında kalan ise destekleyici ve yardımcı niteliktedir.
 Baskın potansiyel kişinin güçlü yanını belirlerken, çekinik potansiyel kişinin geliştirmesi gereken zayıf yönlerini gösterir. Bu potansiyellerden hangisi güçlüyse kişinin yol haritası  ona göre şekillenir. Destekleyici potansiyelin etkisi sınırlıdır. Gerçek anlamda başarıya ve hedefe ulaşmak için çekinik potansiyelin mutlaka güçlendirilmesi gerekmektedir. Baskın potansiyelin baskınlığı yeterli değildir. Mutluluk ve tatmine ulaşabilmek için de çekinik yani zayıf olan potansiyelin geliştirilmesi gereklidir.
Önemli olan aşağıda karakter özellikleri belirtilen üç potansiyelden hangisinin sizde baskın karakterde,  hangisinin çekinik karakterde olduğunu saptamanızdır. Kalan üçüncü karakter destek-yardım potansiyelidir ki, ona da gerekli önemi vermelisiniz. Ancak esas olan çekinik, yani zayıf potansiyelinize yüklenmek, onu güçlü kılmak, baskın potansiyeliniz ile arasındaki açıklığı olabildiğince kapatmaktır. Bunun için  destek potansiyeli yardımcı olur, tabii siz isterseniz.  Peki,  başarılı insanlarda genel dağılım nedir diye sorarsanız, böyle bir çalışma yapılmış mıdır bilmiyorum, ancak benim sağduyum zihinsel potansiyeli baskın, fiziksel potansiyeli çekinik olanların çoğunlukla iş ve eş seçiminde başarıyı yakaladıklarını söylemekte.  Zayıf, yani çekinik potansiyelin saptanıp onu güçlendirmek gerekliğinini  bir kez daha hatırlatırım.
Yapmanız gereken çok basit alın elinize kalem kağıt işaretleyin şıkları, artıların en çok olduğu baskın potansiyeliniz, en az olduğu çekinik potansiyelinizi gösterecektir. Kolay gelsin.


Zihinsel Potansiyel

·        kavramlar, stratejiler, fikirler üzerine yoğunlaşır
·        düşünceler ve fikirlerde güçlü olmayı ve çevrenin onayını çok önemserler
·        hayalden gerçeğe rahatlıkla geçerler, gerçekçidirler
·        fikir ve proje üretmede özel yetenek sahibidirler, aniden akıllarına fikir gelir
·        düşünme ve analizde, konuyu toparlamada çok başarılıdırlar
·        zaman olarak geleceğe dönüktürler, geleceği planlarlar, geçmiş ve içinde bulunulan zamanla  ilgilenmezler
·        toplum içinde çekingenlikleri vardır, yalnızlığı severler
·        bilim kurgu okur ve seyrederler
·        briç ve satranç sever ve oynarlar
·        kırmızı favori renkleridir, siyahı da severler
·        enstrümantal müziği tercih ederler.

Duygusal Potansiyel  
·        insanların ne düşündükleri, imajları, insan ilişkileri ilgi alanındadır
·        toplumda kişilik olarak güçlü olmayı ve onay görmelerini önemserler
·        insanları bir araya getirmek, onları motive etmek konusunda özel yetenek sahibidirler, çok iyi ev sahipliği yaparlar
·        toplantı düzenleme ve motivasyonda başarılıdırlar, iyi organizatörlerdir
·        iletişim kurmaktan zevk alırlar ve başarılıdırlar
·        zaman olarak geçmişe dönüktürler, anılar onları çok mutlu eder, geleceği konuşmaktan keyif almazlar
·        yalnızlığı sevmezler, kalabalıklardan hoşlanırlar
·        belgesel seyreder ve referans kitapları tercih ederler, kalın romanları severler
·        mavi renk favori renkleridir, yeşili de severler
·        okumayı ve müzik dinlemeyi severler, klasik ve hafif müzik tercihleridir


Fiziksel Potansiyel  

·        aksiyoner, pratik tabiatlı, eyleme dönüktürler
·        fiziksel çevrede güç ve beğeni  isterler
·        ayaklarının üzerinde durma ve hayatta kalmada, uygulamada çok başarılıdırlar
·        eylem ve hareket halinde olmaktan, seyahat etmekten çok zevk alırlar, bağımsız olma eğilimindedirler.
·        sistem ve yapılara önem verirler, bulundukları toplumda hemen sevilirler
·        şimdiki zamana dönüktürler, “carpe diem sanki bunlar için söylenmiştir, tarih kitapları ve tarihi filmler onlara çok itici gelir.
·        yemeği ve içmeyi hobi edinmişlerdir
·        futbol, yüzme ve benzeri sporları severler
·        favori renkleri sarıdır, mor rengini de beğenirler
·        hareketli müzik ve dans ilgi alanlarındadır





5 yorum:

  1. Duygusal potansiyelimmiş güçlü olan. :))

    YanıtlaSil
  2. çekinik potansiyel önemli olan,onu belirlediniz mi ? genelde duygusal potansiyeli baskın bir toplumuz :))

    YanıtlaSil
  3. duygusal p.9+
    fiziksel p.5+
    zihinsel p.2+

    YanıtlaSil
  4. sevgili kalemsiz, bloguna bakarak zaten çok başarılı olduğunu görüyoruz ama zihinsel potansiyelini ortaya biraz daha güçlü çıkarırsan sanırım şu tablo olur : "kim tutar seni...."

    YanıtlaSil
  5. ilginç ve bilgilendirici bir yazı.

    9z, 3d, 2f

    puan dağılımının başarı konusunda bir öngörü sunabileceğini pek sanmıyorum.

    YanıtlaSil