Sayfalar

7 Mar 2012

Paradaki Kirlilik

En kolay mikrop taşıma vasıtasının kağıt para olduğu çeşitli bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Birçok el değiştiren para, temizlik kurallarına dikkat edilmediğinde insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Kağıt paraların üzerindeki mikrop ve bakteriler deri, ishal, akciğer ve üst solunum yolları enfeksiyonlarına yol açıyor. Para yoluyla bulaşabilen mikropları şöyle sıralanıyor: tifo, hepatit A, dizanteri, parazitsel hastalıklar, grip hatta tüberküloz.
Para basan ama para kazanılamayan bir yer olan  1975 de darphane müdürü Cemalettin Seber kurumun çalışmasına ilişkin bir rapor yazar. Dönemin maliye bakanı Yılmaz Ergenekon teftişe gelir ve iki gün sonra Darphanenin “teftişte bakan tarafından çok pis bulunduğu” belirtilir ve müdür görevden alınır. Görevden alınan müdür Cemalettin Seber görevden alınma yazısına yanıt verir ve ilk cümlesi şu olur evet teftiş saatinde darphane gerçekten pis idi, ancak tarihinde ilk kez olarak ve sadece bir-iki saat pis kaldı. Bu müdür ünlü şair Cemal Süreya’dır.
Bilir misiniz kağıt paralarımızın üstünde “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası “yazar. Hep merak etmişimdir neden “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası” değil ? Türkiye Cumhuriyet Sağlık Bakanlığı denilse olur mu ? Doğrusu “Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı” değil mi ? Bu basit imla kuralı hatası neden düzeltilmez ki ? Garip bir gelenekçi yapımız var aslında.

Para demişken dolardan bahsetmek gerek. 1 Amerikan Doları’nın ön yüzünde George Washington yer alır, bir de terazi-duvarcı gönyesi-anahtardan oluşan Hazine Bakanlığı mührü. Arka yüzünde ortada "In God We Trust" (tanrıya güveniriz) yazar. ABD’de bütün kâğıt ve madeni paralarda da bu cümlecik vardır. Bir ateist veya agnostik Amerika’lı ne düşünüyordur acaba ? Laiklikle bağdaştırılıyor ki bu konuda aykırı bir yazı okumadım şimdiye dek. Arka yüzdeki iki daire içinde gördüğümüz semboller ABD’nin resmi mührüdür. Bu mühür, 1935’de Franklin D. Roosevelt’in çıkardığı kanunla 1 Dolar’a işlenmiştir.

Bu mührün ön tarafındaki kartal ABD’nin sembollerinden biri olup Başkan’ın bulunduğu yerlere asılır, arka plandaki piramit ise sadece 1 dolarda bulunur. Yani 1 doların arka yüzü, ABD’nin resmi mührünün (1882 de çizilmiş) açılmış olarak görüldüğü tek yerdir. Kartal’ın göğsünde Amerikan bayrağının şeritleriyle bezenmiş bir kalkan, sol pençesinde 13 zeytinli bir zeytin dalı, sağ pençesinde ise 13 ok vardır, ağzındaki şeritte Latince "E pluribus unum" (birçok şeyden ibaret olan tek şey) yazar. Kartalın başı üzerinde 13 yıldızdan oluşan bir küme vardır. Bunlar İngiltere’den bağımsızlığını kazandığında ABD’yi oluşturan ilk 13 eyaleti sembolize eder. Bu kümenin yıldızları öyle yerleştirilmişlerdir ki,  yıldızları çizgiyle birleştirince Davut Yıldızı çıkar.
Piramit ise 13 kat tuğladan yapılmıştır, tepesi kopmuş gibidir ve ışık saçan bir göz parlar. Bu göz "Rabb’ın gözü"dür. Piramidin en alt katında ABD’nin kuruluş tarihi Romen rakamlarıyla işlenmiştir. Çemberin içinde iki latince cümle yazılıdır: Üstte, "Anuit Coeptis" (tanrı bizden yanadır), altta ise, "Novus Ordo Seclorum" (zamanın yeni düzeni). Belki de günümüzde kullanılan "Yeni Dünya Düzeni"  yıllardır var olan bir düzen aslında !







Bunları neden irdeledim ?   Masonların kabul ettiği belli sembol ve şekiller vardır. Bunların başında  Davut Yıldızı gelmektedir. Tıpkı 1 ABD dolarında olduğu gibi. Piramit, ışık saçan göz, pergel, duvarcı aletleri, mala, cetvel, gönye ve tokmaklar diğer “masonik” işaretlerdir. Piramit "ebediyet, kuvvet ve bilgi" anlamına gelir, tepesindeki ışık (nur) saçan göz ise "her şeyi görmeye muktedir olan"  kainatın ulu mimarının (tanrının) gözüdür. Bunları dünyanın en büyük iki Mason mabedinden biri olan Pensilvanya eyaletindeki Philadelphia Masonic Temple (Mason tapınağı)’da görmek mümkün. Bu binadaki müzede G. Washington’u mason duası yaparken gösteren tunç heykel, ve mason önlüklü tokmaklı resmi, ve önlüğü sergileniyor. Mabed duvarlarında 1 dolarda bulunan pergel ve gönyeler, ölçek, mala ve cetvel kabartmaları, bol bol piramit ve ışık saçan göz sembolleri bulunur.Bu arada günümüze kadar görev yapan 44 Başkanın 21’inin Mason olduğunu belirtelim.
Amacım  masonluğu ve masonları eleştirmek değildir, şiddet ve baskı içermeyen her düşünce ve organizasyona benim özgürlükçü dünyamda yer vardır. Para ve güç dengesinde ABD ve onun parası yani gücü olan dolar ile masonluk arasındaki ilginç bulduğum bazı ilişkileri  paylaşmak istedim sadece. Paranın mikrop taşıyarak kirli olabildiği gibi politik olarak da temiz olmadığını vurgulamayı amaçladım.
Paradan kire, kirden dolara, dolardan masonluğa, masonluktan Amerika’ya uzandık. Sağlık, toplum, kirlilik, Yeni Dünya Düzeni, IMF, Dünya Bankası, para....para....para....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder